Een krachtige titel: 7 tips voor meer lezers

Ik ben geïnteresseerd in wat AI voor het schrijversvak kan betekenen, daarom heb ik als experiment dit artikel geschreven met behulp van de AI-tools Articoolo en AIWriter (in 2021). Zelf heb ik nog flink wat moeten bijschaven, sommige stukken waren gewoonweg onbruikbaar en ik heb aanvullingen gedaan. Wel zijn de tools geschikt ter inspiratie (in ieder geval voor dit artikel). Omdat de gegenereerde teksten Engels waren, heb ik deze vertaald met DeepL.

Hoe schrijf je een titel die echt de aandacht trekt en mensen interesseert? Ik sla al gauw een artikel, nieuwsbericht of webtekst over als de titel me niet inspireert of aanspreekt. Datzelfde geldt ook voor jouw publiek: zij beoordelen in een milliseconde of een artikel de moeite waard is om te lezen, o.a. op basis van de titel. Daarom geef ik je graag zeven tips voor het schrijven van een sterke titel.

 

1. Schrijf voor je doelgroep (open deur)

Wanneer je je tekst schrijft, heb je hoogstwaarschijnlijk een doelgroep voor ogen. Dat helpt al bij het schrijven van een aantrekkelijke titel. Waardoor worden zij verleid? Natuurlijk zonder iets met je titel te beloven wat je met de tekst niet kan waarmaken.

 

2. Voorkom clickbait

Wat je ook schrijft, zorg er altijd voor dat de titel het algemene idee van het hele artikel weerspiegelt. Het misleiden van je lezers met overdreven uitspraken of het doen geloven dat het onderwerp anders is dan wat het werkelijk is, schaadt je geloofwaardigheid.

Tekstschrijver tip voorkom clickbait

3. Maak je titel niet te lang

Te lange titels zijn moeilijk te volgen en je raakt direct de aandacht van je lezers kwijt. Ons advies zou zijn om te kiezen voor een korte titel: to-the-point, zodat je lezer weet waar hij of zij aan toe is. Maar overdrijf niet, één woord is bijna nooit voldoende.

 

4. Gebruik de juiste tone-of-voice

De juiste tone-of-voice zal jouw artikel echt ‘verkopen’. Probeer gezaghebbend, zelfverzekerd en met kennis van zaken over te komen. Ja, in de titel inderdaad. Dit kan lastig zijn, maar lees maar eens wat titels na. Welke komen bij jou over alsof de schrijver kennis van zaken heeft? Welke komen gezaghebbend over? En waar ligt dat aan?

Tekstschrijver tip gebruik de juiste tone of voice

 

5. Gebruik de inhoud van je tekst

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen bij het schrijven van een krachtige titel? Onderstreep dan eens de belangrijkste woorden in je tekst. Dit helpt je om je boodschap kernachtig samen te vatten in de titel.

 

6. Schrijf meerdere titels

Ik schrijf vaak meerdere titels voor een tekst. Dan begin ik met een basistitel over de ‘wat’ van het artikel en het ‘waarom’. Dit artikel geeft je bijvoorbeeld tips over het creëren van een sterke titel (wat), waardoor meer mensen het willen lezen (waarom). Wanneer ik de basis heb staan, voeg ik woorden toe of verwijder die juist. Ik probeer synoniemen te vinden of de volgorde van de woorden te veranderen. Zo kom je altijd tot een betere titel dan waarmee je begon.

Tekstschrijver tips maak lijstjes en schrijf meerdere titels

7. Kies krachtige woorden en cijfers

Die natuurlijk wel passen bij je tekst. Ik vond dit artikel met 167 powerwoorden ter inspiratie. Ook cijfers (lijstjes) doen het altijd goed, vooral die met een oneven aantal. De titel belooft de lezer zekerheid door aantallen te noemen en het gebruik van krachtige woorden en cijfers helpt daarnaast zeker bij tip 4!

Schrijf je liever niet zelf? Ik doe dat graag voor je!