6 tips om type- en spelfouten te voorkomen  

Laatst kreeg ik een mooi vormgegeven infographic onder ogen. Onder de indruk begon ik met lezen en ontdekte meerdere type- en spelfouten. Dan oogt een infographic ineens veel minder professioneel! Terwijl er veel tijd en moeite in is gestopt. Daarom help ik je graag op weg met tips om type- en spelfouten te voorkomen.

 

1. Als de tekst klaar is, laat het een dag liggen

Grote kans dat je al een tijd op de tekst aan het zwoegen bent. Overhaast het niet en leg je tekst even een dagje weg. De volgende dag kun je je blogartikel of webtekst weer met een frisse blik bekijken. Lees het stuk nog eens door. Er zullen je vast enkele zaken opvallen die niet helemaal lekker lopen!

Spellingcheck teksten

 

2. Laat anderen je tekst controleren

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag anderen om jouw teksten te controleren op type- en spelfouten. Wees vooral niet te trots. Of gekrenkt als er wat foutjes opduiken die je zelf over het hoofd hebt gezien. Je levert een hoop in aan expertise en geloofwaardigheid wanneer er fouten in je tekst staan bij publicatie. Beter voorkomen dan genezen!

 

3. Vraag aan experts of het woord goed is gespeld

Het kan voorkomen dat je teksten schrijft voor een branche waar je wat minder affiniteit mee hebt. Dan loop je al snel tegen het gebruik van vakjargon aan en termen die je niet kent. Vraag dan aan een expert hoe je de vaktermen schrijft. Nog beter, laat ze ook even de inhoud checken. Wellicht hebben ze meer tips voor je.

Expertise teksten laten schrijven

 

4. Zoek online voor advies over taal

Rotsen in de branding wanneer het over taal gaat. Dan heb ik het over het Genootschap Onze Taal en de Nederlandse Taalunie. Vragen over uitdrukkingen, spelling, het gebruik van leestekens… Je kunt er 24/7 terecht. Dus bij twijfel altijd even één van de websites checken.

 

5. Gebruik de spellingscontrole

De eenvoudigste en vaak eerste stap om snel fouten in je tekst te ontdekken. Gebruik F7 in Microsoft Word en de spellingscontrole verschijnt. Spelfouten worden aangeduid met een rode golvende lijn onder het woord. Bij grammaticale fouten is deze lijn blauw. De spellingscontrole garandeert geen foutloze tekst, maar ik raad zeker aan de tool te gebruiken.

Spellingcheck teksten

 

6. Lees de tekst hardop voor

Wanneer je de tekst hardop voorleest, merk je al snel of de tekst goed loopt. Spreek duidelijk, doe het niet binnensmonds. Neem er de tijd voor, alsof je iemand anders voorleest. Dan struikel je al snel over een type- of spelfout of een zin die niet lekker loopt. Ook kom je er zo achter of je bijvoorbeeld een woord bent vergeten.

Natuurlijk, we zijn ook maar mensen en mensen maken fouten. Ik hoop dat ik je in ieder geval op weg heb geholpen om fouten in je tekst zo veel mogelijk te voorkomen. Liever je webteksten, blogartikelen of klantverhalen laten schrijven door een tekstschrijver? Daar help ik je graag bij.